При спецакция, под надзора на Софийската градска прокуратура по образувано досъдебно

...
При спецакция, под надзора на Софийската градска прокуратура по образувано досъдебно
Коментари Харесай

Спецакция: ГДБОП неутрализира престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари

При спецакция, под надзора на Софийската градска прокуратура по формирано досъдебно произвеждане, са задържани участници в незаконна скица. Девет души са привлечени към наказателна отговорност за присъединяване в проведена незаконна група, данъчни закононарушения, както и изпиране на пари, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. 

В рамките на интервенцията са осъществени претърсвания на 15 адреса на територията на София и региона, конфискувани са голям брой документи, компютърни конфигурации, мобилни апарати и СИМ карти, квалифицирани електронни подписи, огромна парична сума в левове, евро, щатски долари и швейцарски франкове.

Разследването на антимафиотите стартира още през 2021 година, по отношение на добити в ГДБОП данни за проведена група, извършваща закононарушения против данъчната, осигурителната и финансовата система на територията на страната ни. В рамките на извършените оперативни дейности е открито, че последващото узаконяване на произхода на финансовите средства, добити от незаконна активност, е ставало посредством отчитането им като облаги в „ резултат “ от комерсиалната активност на действително сдружение, записано за задачите на данъчно облагане по ЗДДС.

Според първичните данни незаконната група е работила от септември 2019 година до сегашния миг при строго построена йерархична конструкция. Регистрирането на засечените досега 25 сдружения ставало на имената на престъпно проявени, малоимотни и с невисок статус лица. След регистрацията им, прокурист правил банкови интервенции с огромни суми пари към действителни задгранични сдружения за закупуване на артикули /енергийни и безалкохолни питиета, шоколадови и захарни изделия/. Пред банката е заявено, че средствата са от осъществени продажби, без те да са отразени писмено в счетоводните информации на сдруженията. Така след снабдяване на стоките у нас, те бивали продавани без документи от склад на един от участниците в незаконната група, който е притежател и шеф на действително функциониращо комерсиално сдружение в България и по едно и също време с това е притежател на комерсиално сдружение, записано в Република Полша, от което главно се прави покупката на артикули. Върху стоката не се начислява Данък добавена стойност, не се издават съответните документи за продажбата им в България, покупко-продажбите не се осчетоводяват по подобаващ ред и не се внася дължимия налог в бюджета. По този метод бюджетът на Република България бива ощетен.

На обвинените са избрани ограничения за неотклонение „ парична гаранция “ в друг размер – трима са с гаранции от по 5000 лева, трима - от по 10 000 лева и трима - от по 100 000 лева На двама е наложена и възбрана да напущат рамките на страната.

Разследването по случая продължава под надзора и управлението на СГП.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР